Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Το κυνήγι του Ζαρκαδιού σε σχέση με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις


Τα τελευταία χρόνια το Ζαρκάδι γνωρίζει ραγδαία αύξηση του πληθυσμού του, κάτι που είναι ευρέως διαδεδομένο και μη αμφισβητήσημο.
Παρ' όλα αυτά, ενώ οι Κυνηγετικοί σύλλογοι έχουν κάνει προτάσεις για συζήτηση της άρσης της απογόρευσής του, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποκρίνονται ότι το ευγενές αυτό θήραμα χρήζει άμεσης προστασίας διότι όπως αναφέρουν:

"Στην Ελλάδα, έχουν απομείνει μικροί πληθυσμοί ζαρκαδιών και το είδος χαρακτηρίζεται τρωτό που σημαίνει ότι αν συνεχίσει να εξοντώνεται σύντομα θα απειλείται με εξαφάνιση."

Από προσωπική εμπειρία αναφέρω απλά ότι σε μια κυνηγετική περίοδο, Κυνηγώντας... λαγό, βλέπω κατά μέσο όρο 4 λαγούς και 7 ζαρκάδια. Το ίδιο ισχύει για την υπόλοιπη παρέα αλλά και για όλους όσους κυνηγούν λαγό ή μπεκάτσα στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Έτσι λοιπόν, χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη μελέτη, που να καταγράφει τον πληθυσμό και τους ρυθμούς ανάπτυξης του ζαρκαδιού, όλοι τάσσονται υπέρ των περιβαλλοντικών οργανώσεων, εκ των οποίων οι περισσότερες θέλουν ο άνθρωπος να μην έχει καμμία επαφή με τη Φύση, γιατί δεν ανήκει σε αυτή !!!
Οπότε ερχόμαστε στην εταιρεία Αρκτούρος η οποία προσπαθεί με επιχειρήματα του στύλ:
"Επιπλέον, η πιθανή έναρξη του κυνηγίου του ζαρκαδιού, θα αυξήσει τις πιθανότητες θανάτου μικρών αρκούδων, με τρόπο ανάλογο με τη μέθοδο της παγάνας κατά το κυνήγι του αγριογούρουνου και τη δυσκολία αναγνώρισης των ειδών, λόγω κακής ορατότητας στην πυκνή βλάστηση." (πηγή http://giaxaliotis.blogspot.com/2009/07/blog-post_17.html).
Με τέτοια σχόλια, το μόνο που καταφέρνουν είναι να υποβιβάζουν την κατά τα άλλα, άξια προσφορά τους προς το περιβάλλον.
Από την άλλη, γίνεται πόλεμος προς τους ομοσπονδιακούς θηροφύλακες-κυνηγούς, που κάνουν άψογα τη δύσκολη δουλειά τους με φανερά αποτελέσματα, καθώς είναι η μεγαλύτερη πηγή πάταξης της λαθροθηρίας στη χώρα μας. Κανείς όμως από τους "οικολόγους-προστάτες της φύσης" δεν έχει αναφέρει ότι "Οι Κυνηγοί, με δικιά τους πρωτοβουλία και δικά τους έξοδα, έχουν δημιουργήσει αυτό που το κράτος ήταν ανάξιο να κάνει..."

Οι κυνηγοί, είναι οι μόνοι που μπορούν να έρθουν σε τόσο στενή επαφή με τη φύση και να παρατηρήσουν φαινόμενα, που κανείς άλλος δεν μπορεί, μακρυά από δρόμους και ορεινούς τουριστικούς προορισμούς. Αν η πολιτεία μας, διαχωρίσει τη λαθροθηρία με την πραγματική παραδοσιακή έννοια του κυνηγίου, θα αναγνωρίσει τις δυνατότητες της προσφοράς του κυνηγού ως συμμάχου της φύσης, και τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.

Το νόμιμο Κυνήγι δε βλάπτει, οφελεί το Περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: