Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ...




1.ΠΑΝΤΑ να αντιμετωπίζεις ένα όπλο, οποιουδήποτε τύπου σαν να είναι γεμάτο. Αυτό που νόμιζες ότι ήταν άδειο μπορεί να φέρει το μοιραίο.

2. ΠΟΤΕ μην στρέφεις οποιοδήποτε όπλο, γεμάτο ή άδειο, σε οτιδήποτε δεν ενδείκνυται να πυροβολήσεις.

3. ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ είναι να σε εκπαιδεύσει στον σωστό και ασφαλή χειρισμό των όπλων ένας δάσκαλος κυνηγετικής και σκοπευτικής αγωγής.

4. Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ που διαθέτει πάνω του το όπλο είναι μία μηχανική εφαρμογή, που όμως δεν υποκαθιστά τη δική μας υπευθυνότητα.

5. ΚΡΑΤΗΣΕ τον δείκτη του χεριού σου, που πατάει την σκανδάλη, έξω από αυτή, μέχρι την στιγμή που θα επωμίσεις το όπλο προς τον στόχο.

6. ΒΕΒΑ1ΩΣΟΥ ότι το αυτογεμές σου (η καραμπίνα) δεν έχει φυσίγγι στη θαλάμη ή στην αποθήκη από κάτω πριν ξεκινήσεις για να την καθαρίσεις.

7. ΠΑΝΤΟΤΕ να αδειάζεις το όπλο πριν εισέλθεις σε χώρο όπου βρίσκεται κόσμος (καφενείο, ταβέρνα, ξενοδοχείο, κ.λ.π.)

8. ΠΟΤΕ μην αφήνεις κάπου το όπλο σου γεμάτο, χωρίς να το ελέγχεις κάθε στιγμή.

9. ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕ τα όπλα σου και τα φυσίγγιά σου σε ξεχωριστό μέρος, καθώς επίσης και εκεί που δεν έχουν πρόσβαση παιδιά και άσχετα άτομα.

10. ΜΗΝ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙΣ σε καμία περίπτωση αν λειτουργεί η ασφάλεια του όπλο σου πατώντας τη σκανδάλη όταν αυτό είναι γεμάτο με κανονικά φυσίγγια. Μπορείς να το κάνεις μόνο με εικονικά φυσίγγια ελατηρίου.

11. ΣΙΓΟΥΡΕΨΟΥ τι είναι αυτό που πρόκειται να τουφεκίσεις και να ελέγχεις πάντοτε τι βρίσκεται πίσω από αυτό.

12. ΠΟΤΕ δεν πηγαίνουν μαζί η χρήση φαρμακευτικών ουσιών και τα όπλα, καθώς επίσης και αλκοόλ με τα όπλα.

13. ΕΝΑ ΟΠΛΟ ποτέ μην το σηκώνεις κρατώντας το από το στόμιο της κάνης, ούτε να περνάς οποιοδήποτε εμπόδιο (φράχτες, χαντάκια) με το όπλο σου γεμάτο.

14. ΓΕΜΙΣΕ και απογέμισε το όπλο σου κατευθύνοντας το στόμιο της κάννης μόνο σε ασφαλή κατεύθυνση και ποτέ προς το μέρος κάποιου.

15. ΟΤΑΝ πατήσεις τη σκανδάλη και το όπλο δεν πυροδοτήσει ενώ είναι γεμάτο, τότε κράτησε το στόμιο της κάννης του προς τον στόχο για το λιγότερο 30 δευτερόλεπτα. Ενδεχομένως η ανάφλεξη ενός προβληματικού καψυλλίου ή μπλοκαρισμένου να μην μεταδώσει φλόγα στην πυρίτιδα αμέσως αλλά μετά από ελάχιστο χρόνο.

16.ΜΗΝ ΡΙΧΝΕΙΣποτέ σε επιφάνειες που προκαλούν εξοστρακισμούς, όπως επίπεδες σκληρές επιφάνειες, επιφάνεια νερού κ.λ.π.

17. ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ στα χέρια σου ένα όπλο έλεγξε πάντα ότι αυτό είναι άδειο (άνοιξε το κλείστρο και επιθεώρησε τη θαλάμη ακόμη και όταν παρατηρήσεις ότι αυτό έγινε πριν λίγο.

18. ΔΕΝ ΦΡΑΖΟΥΜΕ ποτέ το στόμιο του όπλου με το χέρι μας για να περάσουμε από χιονισμένο δάσος, ψηλή βλάστηση, κ.λ.π.

19. ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ποτέ το τσοκάκι στο στόμιο της κάννης του όπλου μας ενώ αυτό είναι γεμάτο.

20. ΕΛΕΓΞΕ με σχολαστικότητα τα φυσίγγια που πας να βάλεις στο όπλο σου αν είναι του σωστού διαμετρήματος και κυρίως του σωστού μήκους θαλάμης.

21. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ σήμερα να χρησιμοποιείς πολυκαιρισμένα, σκουριασμένα και φουσκωμένα φυσίγγια.

22. ΑΝ ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΟΥ διαθέτει αυτόματη ασφάλεια (αυτή που μπαίνει μόνη της με το άνοιγμα του όπλου) προπονήσου στο σπίτι στο να τη βγάζεις τη στιγμή που ετοιμάζεσαι για επώμιση. Μην πηγαίνεις στον οπλουργό να σου τη βγάλει τελείως.

23. ΞΗΡΑ προπόνηση στο σπίτι (επωμίσεις) με πάτημα της σκανδάλης επιβάλλεται να γίνεται μόνο αν έχουμε βάλει στις θαλάμες εικονικά φυσίγγια ελατηρίου, ώστε να εκτονωθεί η ορμή του επικρουστήρα και να μην πέφτει σε άδεια θαλάμη, όπου υπάρχει κίνδυνος να σπάσει.

24. ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ποτέ ξηρά προπόνηση στο σπίτι με την παρουσία παιδιών και ασχέτων προσώπων. Δεν μας αφήνουν να συγκεντρωθούμε, ενώ τους δημιουργείται η περιέργεια να μας μιμηθούν χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις.

25. ΑΝ Ο ΚΡΟΤΟΣ μιας τουφεκιάς στο κυνήγι ή στο σκοπευτήριο δεν μοιάζει με τις προηγούμενες, δηλ. δεν είναι φυσιολογικός (υπόκωφος, χαρακτηριστικά ασθενής, κ.λ.π.) αμέσως αδειάζουμε το όπλο μας και ελέγχουμε το εσωτερικό της κάννης για την τυχόν παραμονή τάπας ή μέρους του συγκεντρωτήρα, που κόπηκε. Δεν ελέγχουμε μόνο τη θαλάμη.

26. ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ το όπλο και να το αντιμετωπίζεις σαν ένα όργανο ακρίβείας που απαιτεί επιδέξιο χειρισμό.

27. ΠΑΛΙΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ χωρίς τα στοιχειώδη χαρακτηριστικά, καθώς και σύγχρονα φυσίγγια, αλλά “χωρίς ταυτότητα”, μπορεί να αποβούν επικίνδυνα αν τα χρησιμοποιήσουμε, γι αυτό είναι προτιμότερο να τα αποφεύγουμε.

28. ΜΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ να πας σε ανειδίκευτο οπλουργό το όπλο σου για πολύ λεπτές εργασίες, όπως η ελάφρυνση του βάρους έλξης της σκανδάλης σε ένα μονοσκάνδαλο δίκαννο, διότι είναι πολύ πιθανό από την ανάκρουση της πρώτης βολής να πέσει και η δεύτερη μαζί, το όπλο να διπλοτουφεκίσει με οδυνηρά αποτελέσματα για τον ώμο μας και την περαιτέρω ψυχολογία μας στην διάρκεια του κυνηγίου.

29. ΠΟΤΕ ΜΗΝ τοποθετήσετε κλειδαριά σκανδάλης σε ένα όπλο που δεν είστε απόλυτα βέβαιοι ότι είναι άδειο. Γεμάτο όπλο με κλειδαριά σκανδάλης είναι ό,τι χειρότερο καθώς και επιπόλαιο.

30. ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΟΥ δεν είναι γκλίτσα, συνεπώς ποτέ μη το χρησιμοποιήσεις σαν στήριγμα με το κουτάκι στο έδαφος και την κάννη προς πάνω ή το αντίστροφο.

31. ΜΗΝ ΔΙΣΤΑΖΕΤΕ να στέλνετε επιστολές σε περιοδικά με απορίες σχετικά με τον ασφαλή χειρισμό του όπλου, τις ενέργειες που σκέπτεστε να κάνετε σχετικά με το όπλο σας, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά και την χρήση των φυσιγγίων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

kai namhn 3exname oti skotwnoun ta adeia opla!