Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

Είναι μόδα να είσαι αντικυνηγός !


Τα τελευταία χρόνια η ημιμάθεια έχει καταντήσει να κάνει τους περισσοτέρους να πιστεύουν ότι για να είσαι οικολόγος οφείλεις να είσαι και αντικυνηγός. Άρα με βάση τον παραπάνω συλλογισμό ο κυνηγός είναι αντιοικολόγος. Επομένως στο φτωχό μυαλό όσων ασπάζονται την παραπάνω πρόταση ο κυνηγός είναι εχθρός της φύσης!

Δυστυχώς η απάντηση που δίνουν οι περισσότεροι εξ' ημών σε τέτοιου είδους επιθέσεις εναντίον μας είναι ότι η (δεδομένη) βλακεία είναι ανίκητη. Και είναι όντως ανίκητος όποιος φέρει το όπλο της βλακείας στη σημερινή κοινωνία.

Εξετάζοντας το ποιοί ασπάζονται τα παραπάνω, θεωρώ ότι πρόκειται για ανθρώπους που ζουν μακρυά από τη φύση. Ξεκομμένοι εντελώς από τη λειτουργία του οικοσυστήματος, εγκλωβισμένοι σ' ένα τσιμεντένιο περιβάλλον, δείχνουν να έχουν σιγουρευτεί ότι όσοι κυνηγούν είναι απολίτιστοι, υπάνθρωποι της ζούγκλας και των χωριών, ξένοι εντελώς στον δικό τους πολιτισμένο τρόπο ζωής.

Είναι εξάλλου και ένα συγκεκριμένο πολιτικό ρεύμα, αυτό της οικολογίας και των κινημάτων που προσπαθεί εδώ και καιρό να μας πείσει ότι το κυνήγι είναι πληγή για το περιβάλλον.

Απαντώντας στα παραπάνω, μου φαίνεται κατ'αρχάς φυσιολογικό το να μην είναι σε όλους ευχάριστο ως ιδέα το να σκοτώνεις (ένα ζώο). Ήθελα να 'ξερα όμως αν αυτό αρκεί ώστε να υπάρχει τέτοιο μένος απέναντί μας. Θα δεχόμουν κάτι τέτοιο εάν όσοι μας απορρίπτουν λόγω της θανάτωσης ζώων είναι αυστηρά και απαρέγκλιτα φυτοφάγοι και ουδέποτε καταδέχτηκαν να φορέσουν ένδυμα που κατασκευάζεται από δέρμα ζώου. Τότε ναι, ας μας επιτεθούν. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι οι περιπτώσεις αυτές είναι απειροελάχιστες.

Το επιχείρημα "άλλο το να σκοτώνεις και άλλο το να σου το φέρνουν στο πιάτο" πάντως δεν σε καθιστά λιγότερο δολοφόνο. Πηγαίνετε και μια βόλτα σε κανένα σφαγείο να δείτε πως ουρλιάζει ένα αρνάκι του γάλακτος την ώρα που κάποιος απολίτιστος το σφάζει για να το φάτε εσείς οι της κουλτούρας.

Η άποψη ότι απειλείται η πανίδα από το (νόμιμο) κυνήγι έχει τόση βάση όσο και αυτή σύμφωνα με την οποία η αλεπού κινδυνεύει με εξαφάνιση (κι όμως το άκουσα και αυτό). Αν κάτι τέτοιο ίσχυε, μάλλον δεν θα είχαμε τίποτε να κυνηγήσουμε...σωστα; Το ίδιο το κυνήγι εξάλλου είναι ένας τρόπος διατήρησης της ισορροπίας στη φύση. Είτε ως δραστηριότητα (ναι η φύση προβλέπει από μόνη της ένας οργανισμός να γίνεται τροφή για κάποιον άλλο), είτε μέσω των κυνηγετικών συλλόγων που εντατικά φροντίζουν να εμπλουτίζουν την ελληνική πανίδα.

Και αν πρώτος κάποιος έχει άμεσο συμφέρον από ένα περιβάλλον που λειτουργεί υπό υγειείς συνθήκες, αυτός είναι ο κυνηγός.

Σε κάθε περίπτωση, εάν τα αποτελέσματα κάποιας έρευνας φανέρωναν ότι το οικοσύστημα "δεν αντέχει άλλο κυνήγι" πρώτοι οι κυνηγοί θα απέθεταν τον οπλισμό τους ώστε να επανέλθει η φύση.

Και μιας και θίξαμε τις έρευνες, έχει κανείς ιδέα πόσο χρηματοδοτούνται ορισμένες με αντικείμενο που φανερώνει εξ' αρχής τον δόλιο σκοπό τους; Αναφέρομαι σε έρευνες για είδη που ουδέποτε κίνησαν την υποψία ότι οδεύουν προς εξαφάνιση. Μήπως η "οικολογία" εκτός από μόδα είναι και επάγγελμα που μάλιστα πληρώνει καλά;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ εάν η ημιμάθεια του σύγχρονου αστικού πληθυσμού αποτελεί γερή βάση για οικονομικά οφέλη "οικολόγων" και πολιτική καριέρα κάποιων άλλων που εμφανίζονται ως οι σωτήρες της υπαίθρου;

Κίνδυνος για τη φύση δεν είναι το κυνήγι που ασκείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Κίνδυνος είναι η βιομηχανία στην οποία όλοι έχουν υποταχθεί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο αλλά όταν πρόκειται για το κυνήγι, τότε θυμούνται το περιβάλλον.

Αν απόψεις σαν αυτή σας δημιουργούν εκνευρισμό και νιώθετε ότι θέλετε τσιγάρο, τουλάχιστον μην πάτε να τα αγοράσετε με το αυτοκίνητο (για το περιβάλλον που λέγαμε)...

Υγ: Οι αντικυνηγετικές απόψεις εκφράζονται κατά βάση επιθετικά. Δεν καταλαβαίνω γιατί εμείς θα πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε πάντα με ευγένεια και αμυνόμενοι σαν να έχουμε άδικο.

Υγ2: Και τα ψάρια πεθαίνουν από ασφυξία. Αυτό φυσικά για όσους απεχθάνονται τους κυνηγούς αλλά εκτιμούν όσους ψαρεύουν και όχι για τους φίλους ψαράδες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

" Έχετε αναρωτηθεί ποτέ εάν η ημιμάθεια του σύγχρονου αστικού πληθυσμού αποτελεί γερή βάση για οικονομικά οφέλη "οικολόγων" και πολιτική καριέρα κάποιων άλλων που εμφανίζονται ως οι σωτήρες της υπαίθρου; "

Ετσι... σιγουρα υπαρχει προβλημα με το περιβαλλον αλλα το κυνηγι που ειναι εντελως φυσιολογικη δραστηριοτητα ειναι ο ευκολος στοχος για αυτους. Τζαμπα μαγκες!