Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ανυπογραφη κουλτουριαρα Ελευθεροτυπια

Εφοσον οι αντικυνηγετικες σας εξαρσεις δεν υπογραφονται, να υποθεσω οτι εκφραζουν το συνολο απο εσας; Καλες οι συμβουλες σας να κραταμε κυαλια αντι για καραμπινες, αλλα τουλαχιστον να ξερουμε οτι τις γραφετε νηφαλιοι και οχι πιωμενοι.

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Με προσοχη...

Τη στιγμη που απομενουν λιγες μονο ωρες για να ξεκινησει το κυνηγι για φετος θα ηθελα να εκφρασω 2-3 προβληματισμους και εγω, με κριτηριο το συμφερον ολων μας.

- Στην εποχη του facebook και των blogs, θετουμε λεπτομερειες της ζωης μας στη διαθεση πολλων και κυριως αγνωστων σε εμας ανθρωπων. Το κατα ποσο εχει νοημα κατι τετοιο, δεν ειναι της παρουσης. Με δεδομενο ομως οτι αυτη ειναι η πραγματικοτητα, την επομενη φορα που καποιοι απο εμας σκεφτουν να "σηκωσουν" φωτογραφιες που απεικονιζουν τους ιδιους να επιχαιρουν για το ξεκληρισμα πληθυσμων της πανιδας του τοπου μας,ας σκεφτουν οτι με τις βλακειες αυτες εκθετουν τους παντες και οχι μονο τους εαυτους τους.

ΣΤΗΝ ΚΑΦΡΙΛΑ ΛΕΜΕ ΟΧΙ-ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΓΕΝΕΙΑ ΟΧΙ ΑΝΤΡΙΛΑ


- Σχεδον παντα απαραιτητη προυποθεση για το παραπανω ειναι η λαθροθηρια. Τωρα... Για τα ζωα που σκοτωνουν λαγο τη νυχτα, μπεκατσα στο καρτερι κλπ δεν εχει νοημα να πω κατι διοτι ειμαι βεβαιος οτι χρησιμοποιουν το ιντερνετ κατα βαση για να δουν την καινουρια τσοντα της τζουλιας βουτηγμενοι στη μαλακια καθως ειναι. Η καταγγελια τετοιων περιπτωσεων παντως αδυνατω να καταλαβω πως ισοδυναμει με ρουφιανια...

- Οπως παντου ετσι και στα βουνα, τα δαση και τους καμπους οφειλουμε να παιρνουμε μαζι μας τα αντικειμενα που δεν χρειαζομαστε και να μην αφηνουμε σκουπιδια πισω μας. Προσπαθουμε να γινουμε μερος και οχι βαρος του οικοσυστηματος.

- Σεβομαστε τις καλλιεργιες των αγροτων, δεν καταστρεφουμε και δεν πειραζουμε τιποτα.

- Δεν ειμαστε σε πολεμο ωστε οι αλλοι κυνηγοι να αντιμετωπιζονται ως εχθρικες δυναμεις.

- Φοραμε τα προβλεπομενα γιλεκα ωστε να φαινομαστε.

- Εχουμε το νου μας αν καποιος χρειαστει βοηθεια.

- Δεν παραταμε τα σκυλια στο δασος αν διαπιστωσουμε οτι δεν μας κανουν.

Αυτα με μια προχειρη σκεψη. Καλα κυνηγια σε ολους.

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Γιορτη Εναρξης Κυνηγιου στα Γρεβενα.

Ο ΚΣ Γρεβενων μας ενημερωσε οτι αποψε γιορταζει στο χωριο Ροδια την εναρξη της κυνηγετικης σεζον με Δημοτικη Ορχηστρα και δωρεαν κρασι.

Οποιος συλλογος ανα την Ελλαδα επιθυμει να γνωστοποιει εκδηλωσεις του, μπορει να ερχεται σε επαφη και μαζι μας μεσω e mail (βλεπε δεξια της σελιδας).

ΥΓ: Ζητω συγνωμη για την εμφανιση του κειμενου αλλα εδω που βρισκομαι δεν εχω υπολογιστη και με το ...ρημαδοκινητο τι να καταφερει κανεις !

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Θεσμική επικύρωση της αδιαφάνειας τα νομοσχέδια του ΥΠΕΚΑ

Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
Αθήνα, 13/8/2010

Προς τους αξιότιμους:
- Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια
- Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου
- Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο
- Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο
- Αρχηγούς πολιτικών κομμάτων
- Βουλευτές του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κοινοποίηση:
- Υπουργό ΠΕΚΑ κα Τ.Μπιρμπίλη
- Μέσα μαζικής ενημέρωσης
- Κυνηγετικές κλπ οργανώσεις
- Κυνηγ.περιοδικά και ιστοσελίδες
- Επαγγελματίες του κυνηγ.χώρου
- Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα

Θέμα: Θεσμική επικύρωση της αδιαφάνειας τα νομοσχέδια του ΥΠΕΚΑ

Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,

Προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός πως ενώ η Ελλάδα μαστίζεται από οικονομική και κυρίως ηθική κρίση (με τους Έλληνες πολιτικούς να έχουν έμμεσα ή άμεσα σημαντικό μερίδιο ευθύνης), η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προχώρησε πρόσφατα με διαδικασίες «επείγοντος» στην κατάθεση δύο νομοσχεδίων, ένα για τη Βιοποικιλότητα και ένα για το Πράσινο Ταμείο, με ιδιαίτερα νεφελώδεις και ασαφείς διατάξεις και περιεχόμενο.

Τα δύο νομοσχέδια κατατέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση με χρονικό περιθώριο μόλις μιας εβδομάδας και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι, εγείροντας έντονα ερωτηματικά για τις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου.

Μετά από αναλυτική ανάγνωσή τους, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς το γεγονός πως τα συγκεκριμένα νομοσχέδια δεν αντιμετωπίζουν επί της ουσίας κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον της χώρας, τα οποία καταγράφονται σε όλα τα σχετικά έγγραφα της Ε.Ε. Αντίθετα, το μόνο που με σαφήνεια καθορίζεται με τις διατάξεις τους είναι υπερεξουσίες στον εκάστοτε Υπουργό ΠΕΚΑ και την ίδρυση διαφόρων "επιτροπών" που θα διαχειρίζονται σημαντικές υποθέσεις και σημαντικά κονδύλια με το πρόσχημα της διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος χωρίς όμως να εξασφαλίζεται η επιστημονική επάρκεια, η ανιδιοτέλεια, το κοινό όφελος και κυρίως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από τη δράση τους.

Στο πιο πρόσφατο νομοσχέδιο, για το Πράσινο Ταμείο, προβλέπεται η ίδρυση «Στρατηγικής Επιτροπής για την Περιβαλλοντική Πολιτική» η οποία δεν αποκλείεται να καθορίζει τις δράσεις (δηλαδή την κατανομή των χρημάτων) για το περιβάλλον και θα αποτελείται από:

«α. Τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ως Πρόεδρο.

β. Τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ως μέλη

γ. Έναν εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), της Ένωσης Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδας (Ε.Ε.Σ.Ε.), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ως μέλη, καθώς και τρεις εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων εθνικής εμβέλειας, οι οποίες επιλέγονται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με βάση το κριτήριο της αντιπροσωπευτικότητας, ως μέλη.

ε. Πέντε (5) προσωπικότητες αναγνωρισμένου κύρους σε θέματα περιβάλλοντος, τα οποία ορίζονται ως μέλη με τριετή θητεία από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής...
»

Είναι προφανές ότι στην προτεινόμενη σύνθεση της Στρατηγικής Επιτροπής για την Περιβαλλοντική Πολιτική συμμετέχουν φορείς που ουδεμία σχέση έχουν με το φυσικό περιβάλλον. Αντίθετα, έχουν αποκλειστεί φορείς και ομάδες πολιτών που έχουν άμεση και συνεχή επαφή με την Ελληνική φύση, είτε σαν επαγγελματίες είτε σαν χρήστες (γεωργοί, υλοτόμοι, ψαράδες, κυνηγοί, κτηνοτρόφοι κλπ). Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί δε το γεγονός πως έχουν αποκλειστεί επίσης και τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, αρκετά από τα οποία έχουν αναπτύξει αξιόλογη δράση και διαθέτουν την απαραίτητη γνώση και εμπειρία στον τομέα τη διαχείρισης και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Στην ίδια επιτροπή προβλέπεται η συμμετοχή τριών (3) εκπροσώπων περιβαλλοντικών «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Εθνικής εμβέλειας» καθώς και πέντε (5) «προσωπικοτήτων αναγνωρισμένου κύρους» οι οποίοι θα επιλέγονται από τον εκάστοτε υπουργό ΠΕΚΑ χωρίς όμως να γίνεται λόγος για τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογούνται. Εκτός αυτού δεν αποκλείεται ρητά το ενδεχόμενο, οι πέντε «προσωπικότητες» να προέρχονται ή να σχετίζονται με τις ίδιες παραπάνω περιβαλλοντικές ΜΚΟ γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι οικολογικές οργανώσεις να εκπροσωπούνται από οκτώ (8) μέλη στην επιτροπή αποτελώντας έτσι τον κύριο ρυθμιστή της πλειοψηφίας και κατ΄ επέκταση των αποφάσεων που θα λαμβάνονται από αυτή.

Αν υπήρχε στην Ελλάδα κάποια αξιόπιστη καταγραφή και αξιολόγηση των περιβαλλοντικών ΜΚΟ σε επιστημονικό και σε επίπεδο οικονομικής διαχείρισης, τότε τα παραπάνω θα ήταν ενδεχομένως θεμιτά. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει όμως. Δεν υπάρχει δηλαδή κατάταξη των ΜΚΟ κατά αντικείμενο, ούτε καταγραφή της επιστημονικής επάρκειας και εξειδίκευσης των στελεχών τους. Πολύ περισσότερο, δεν υπάρχει έλεγχος της αποτελεσματικότητας και της χρηστής διαχείρισης των μεγάλων χρηματικών ποσών από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια που έχουν απορροφήσει κατά καιρούς.

Εκτός αυτού, οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ με τις οποίες συνεργάστηκε το Υπουργείο από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα είναι συγκεκριμένες και έχουν στο παρελθόν εισηγηθεί ιδιαίτερα εκτεταμένους κατά χρόνο και χώρο περιορισμούς θήρας χωρίς ούτε μία γραμμή επιστημονικής τεκμηρίωσης. Με δεδομένο το γεγονός πως η παραπάνω Επιτροπή θα χειρίζεται και τα θέματα της θήρας, αντιλαμβάνεται και ο πλέον καλόπιστος πως η συμμετοχή χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση των παραπάνω περιβαλλοντικών ΜΚΟ και χωρίς παράλληλη εκπροσώπηση των κυνηγών στην παραπάνω Επιτροπή συνιστά συνειδητή υιοθέτηση των αντικυνηγετικών μη επιστημονικά τεκμηριωμένων αντιλήψεών τους από την ηγεσία του Υπουργείου.

Μετά από τη Στρατηγική Επιτροπή, αν κοιτάξει κανείς την προτεινόμενη σύνθεση του ΔΣ του «Πράσινου Ταμείου» θα διαπιστώσει ότι αποτελείται από «...τον Πρόεδρο και τέσσερα μέλη, και διορίζεται για τετραετή θητεία με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως...» και για την οποία προβλέπεται πως «...Ο διορισμός του Προέδρου ή μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου ανακαλείται οποτεδήποτε με απόφαση του ίδιου Υπουργού...».

Ο διορισμός και η παύση του Προέδρου και καθενός εκ των τεσσάρων (4) μελών του ΔΣ του «Πράσινου Ταμείου» θα γίνεται επομένως με μια απλή απόφαση του εκάστοτε Υπουργού ΠΕΚΑ, χωρίς συγκεκριμένα και δημοσιευμένα κριτήρια, χωρίς αξιολόγηση και χωρίς αιτιολόγηση! Τα παραπάνω, στο βαθμό που δεν επιτρέπουν στους Έλληνες να παρακολουθούν και να αξιολογούν τα κριτήρια με τα οποία θα λαμβάνονται αποφάσεις για το φυσικό περιβάλλον της χώρας, δεν μπορούν παρά να χαρακτηριστούν ως θεσμική επικύρωση της έννοιας της αδιαφάνειας και αποτελούν πρωτοφανή εκτροπή από κάθε έννοια ανοιχτής δημοκρατικής διαδικασίας, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης αλλά κυρίως με την επιτακτική πλέον ανάγκη για διαφάνεια και ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες στη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως ούτε ο εκάστοτε Υπουργός ΠΕΚΑ υπόκειται σε κάποια αξιολόγηση με συγκεκριμένα κριτήρια για την ανάληψη καθηκόντων σχετικών με τον καθορισμό της τύχης του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, (ανεξάρτητα από το αν είναι αιρετός ή όχι) αλλά ούτε και τα μέλη του ΔΣ του Πράσινου Ταμείου και της Στρατηγικής Επιτροπής προβλέπεται να αξιολογούνται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, γίνεται αντιληπτό το γεγονός πως δεν εξασφαλίζεται θεσμικά ο διαφανής και κοινωφελής χαρακτήρας του «Πράσινου Ταμείου» παρά επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Υπουργού.

Σε ότι αφορά στους κυνηγούς, στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η αύξηση των εσόδων από τη θήρα προς το Δημόσιο που εφαρμόστηκε πρόσφατα, τα οποία θα καταλήγουν στο Πράσινο Ταμείο και ανέρχονται πλέον σε 13.800.000€ περίπου από την ετήσια ανανέωση των αδειών θήρας και σε 200.000.000€ περίπου από τους φόρους στα κυνηγετικά είδη χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά οι φόροι σε καύσιμα, διαμονή, διατροφή κλπ που έμμεσα σχετίζονται με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Τα χρήματα αυτά δεν προβλέπεται να επιστρέφουν ανταποδοτικά στη θήρα μέσα από δράσεις που θα ευνοούν τα θηράματα και θα βελτιώνουν το επίπεδο και τις γνώσεις των κυνηγών γεγονός που επίσης δημιουργεί θέμα διαφάνειας στη διαχείρισή τους.

Οι κυνηγοί επομένως θα καταθέτουμε, όπως όλα δείχνουν, αρκετά εκατομμύρια ευρώ στο Πράσινο Ταμείο αλλά αποκλειστήκαμε τόσο από αυτό όσο και από τη «Στρατηγική Επιτροπή Περιβαλλοντικής Πολιτικής» η οποία πιθανά θα δίνει τις σχετικές κατευθύνσεις. Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ αντίθετα οι οποίες απορροφούν, αντί να προσφέρουν, σημαντικά κονδύλια χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς αν έχουν τα αντίστοιχα αποτελέσματα στο φυσικό περιβάλλον της χώρας, προβλέπεται να συμμετέχουν με 3 ως 8 εκπροσώπους με το έωλο ευφυολόγημα των χαρακτηρισμών «Εθνικής εμβέλειας», ή «προσωπικοτήτων αναγνωρισμένου κύρους σε θέματα περιβάλλοντος» που χωρίς να συνοδεύεται από τα σχετικά κριτήρια αξιολόγησης ισοδυναμεί με προσωπική και μη διαφανή επιλογή του εκάστοτε Υπουργού ΠΕΚΑ.

Με βάση τα παραπάνω, έχοντας έννομο συμφέρον σαν Έλληνες πολίτες αλλά και σαν κυνηγοί των οποίων τα χρήματα θα καταλήγουν στο "Πράσινο Ταμείο" αλλά και των οποίων η δραστηριότητα θα ρυθμίζεται από τη "Στρατηγική Επιτροπή Περιβαλλοντικής Πολιτικής", αξιώνουμε από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τα παρακάτω:

1. Να θεσπιστούν άμεσα και να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο, πριν αυτό φτάσει στη Βουλή προς ψήφιση, τα κριτήρια με τα οποία ο εκάστοτε Υπουργός ΠΕΚΑ θα επιλέγει τα μέλη του ΔΣ του Πράσινου Ταμείου, τους τρεις εκπροσώπους των ΜΚΟ καθώς και τις πέντε «προσωπικότητες» που θα συμμετέχουν στη Στρατηγική Επιτροπή Περιβαλλοντικής Πολιτικής, έτσι ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο των κακών ή λανθασμένων επιλογών και των αρνητικών συνεπειών που αυτές θα είχαν για το φυσικό περιβάλλον της χώρας και να μπορούν οι Έλληνες πολίτες να αξιολογούν τις παραπάνω επιλογές. Οι σχετικές προτάσεις προσώπων του Υπουργού ΠΕΚΑ να υπόκεινται στην έγκριση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής ή/και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

2. Να μη συμμετάσχει καμία Μη Κυβερνητική Οργάνωση στις αμιγώς Κυβερνητικές Επιτροπές και φορείς που προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αν δεν υπάρξει προηγουμένως αναδρομική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του συνόλου των δράσεων που έχουν αναπτύξει και συσχέτιση των παραπάνω αποτελεσμάτων με τα κονδύλια που έχουν απορροφήσει μέχρι σήμερα.

3. Να γνωστοποιηθούν άμεσα και να ενσωματωθούν στο σχετικό νομοσχέδιο τα κριτήρια με τα οποία αποκλείστηκαν από τους παραπάνω φορείς οι διάφοροι επαγγελματίες και χρήστες των οποίων τη συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με τις δραστηριότητές τους αναγνωρίζει πλήρως η ΕΕ στα σχετικά έγγραφά της. Ομοίως, να γνωστοποιηθούν και να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο τα κριτήρια επιλογής και ο προσδοκώμενος τρόπος συνεισφοράς των λοιπών φορέων που προβλέπεται να συμμετέχουν στη "Στρατηγική Επιτροπή Περιβαλλοντικής Πολιτικής".

4. Να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή ενός εκλεγμένου εκπροσώπου της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΣΕ) στη Στρατηγική Επιτροπή. Η ΚΣΕ είναι η μεγαλύτερη, μετά τη ΓΣΕΕ, οργάνωση της χώρας μας με 230.000 μέλη. Επίσης, είναι αμιγώς αυτοχρηματοδοτούμενη, συνεργάζεται εκ του νόμου με το αρμόδιο Υπουργείο και ελέγχεται από την Πολιτεία για την οικονομική της διαχείριση ενώ ταυτόχρονα χρηματοδοτεί με πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο το Πράσινο Ταμείο. Δηλαδή, είναι το ακριβώς αντίθετο από τις γνωστές πολυδιαφημισμένες ΜΚΟ.

5. Να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή των Κυνηγετικών Οργανώσεων, σε συνεργασία με εξειδικευμένα τμήματα των Α.Ε.Ι, σε κάθε δράση που σχετίζεται με τη διαχείριση της θήρας και των θηραματικών πληθυσμών. Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, τόσο με τη χρηματοδότηση της θηροφυλακής όσο και με τα επιστημονικά προγράμματα που εκπονούν εδώ και αρκετά χρόνια είναι οι μόνες που αποδεδειγμένα μπορούν να διαχειριστούν το συγκεκριμένο αντικείμενο.

6. Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την αρχή που θα διαχειρίζεται το σύνολο ή μέρος των κονδυλίων που προκύπτουν άμεσα ή έμμεσα από τη θήρα, να προβλεφθεί στο υπάρχον νομοσχέδιο, αυτά να πηγαίνουν αποκλειστικά σε φιλοθηραματικές δράσεις σαν αυτές που κατ' επανάληψη έχει προτείνει στα αρμόδια Υπουργεία η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος. Δηλαδή, σύμφωνα και με την αρχή της ανταποδοτικότητας, όλα τα χρήματα των κυνηγών να επιστρέφουν στο κυνήγι με φιλοθηραματικές δράσεις, βελτίωση ενδιαιτημάτων για τα θηρεύσιμα είδη (που θα ωφελήσει και τα μη θηρεύσιμα), εκπαίδευση των κυνηγών και των υπευθύνων θήρας, ενίσχυση της θηροφυλακής κλπ.

7. Να κατοχυρωθούν θεσμικά οι Κυνηγετικές Οργανώσεις και τα κονδύλια που καταλήγουν σε αυτές από την ετήσια ανανέωση των αδειών θήρας με δεδομένο το γεγονός πως έχει αποδειχτεί στο παρελθόν περίτρανα και αποδεικνύεται καθημερινά το γεγονός πως είναι σε θέση να τα αξιοποιήσουν μακράν καλύτερα και αποτελεσματικότερα για τη διαχείριση της θήρας και των θηραματικών πληθυσμών σε σχέση τόσο με τη θεσμικά αρμόδια Δασική Υπηρεσία αλλά και με τις μη θεσμικά εποπτευόμενες περιβαλλοντικές ΜΚΟ.

8. Να συγχωνευτεί η Στρατηγική Επιτροπή Περιβαλλοντικής Πολιτικής και το Πράσινο Ταμείο σε ένα και μόνο όργανο που ουσιαστικά θα διοικεί το Πράσινο Ταμείο και ταυτόχρονα θα χαράζει την περιβαλλοντική πολιτική. Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν γίνεται κατανοητή ούτε ρυθμίζεται με σαφήνεια η σχέση της Στρατηγικής Επιτροπής και του ΔΣ του Ταμείου. Σε περίπτωση διαφωνίας της Επιτροπής με το ΔΣ του Ταμείου, τι θα υπερισχύει; Από ποια διάταξη προκύπτει ότι το ΔΣ του Πράσινου Ταμείου είναι υποχρεωμένο να υλοποιεί τα κελεύσματα της Στρατηγικής Επιτροπής;"

Εν κατακλείδι, διαπιστώνοντας τις ασάφειες, ελλείψεις και τα προβληματικά εως επικίνδυνα σημεία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα προς διόρθωση-εξορθολογισμό. Στη συνέχεια, αφού ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις και οι απόψεις των πολιτών και φορέων που τοποθετήθηκαν ήδη ή θα τοποθετηθούν στο μέλλον, να επανατεθεί σε δημόσια διαβούλευση επαρκούς διάρκειας που θα έχει ουσιαστικό και όχι επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
- Σχέδιο Νόμου «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο...κλπ»
http://www.opengov.gr/minenv/?p=895

- Το Πράσινο Ταμείο και οι Μή Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο)
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2010/mail2politic3.htm

- Τα... μαμούθ και το Ταμείο Θήρας!! (2006)
http://www.orion.net.gr/index.php?m=3&c=art/2006/mammoth.htm

Για τον Ωρίωνα,
Με σεβασμό,
O Πρόεδρος


Δημήτρης Χριστοδουλάκης
Ω Ρ Ι Ω Ν  - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝΟ Γ.Γραμματέας


Νίκος Παπαϊωάννου

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

ΞΥΔΙ


Kαι η φετινή ρυθμιστική για το κυνήγι με όρους ρουσφετιού και παρανομίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
11.8.2010
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ;

Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των κυνηγετικών συμφερόντων, με πλήρη έλλειψη σεβασμού στη νομιμότητα και την οικολογική ισορροπία, χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τη φετινή Ρυθμιστική Υπουργική Απόφαση για το κυνήγι.

    Η απόφαση:
  • Προαναγγέλθηκε με επίσημη ανακοίνωση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στις 6 Αυγούστου, 4 ολόκληρες ημέρες πριν τη δημοσιοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
  • Διατηρεί, κατά δήλωση των ίδιων των κυνηγών, το πλαίσιο των προηγούμενων ετών, πλαίσιο που έχει επανειλημμένα κριθεί παράνομο από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
  • Δίνει «πράσινο φως» χωρίς τις απαιτούμενες εξειδικευμένες μελέτες ανά περιοχή για τις επιπτώσεις του κυνηγιού στην τοπική πανίδα και τα πιθανά μέτρα περιορισμού τους.
  • Απορρίπτει όλες τις προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ακόμη και το αίτημα για λήξη της κυνηγετικής περιόδου στο τέλος Ιανουαρίου, καθώς ο Φεβρουάριος αποτελεί για τα περισσότερα μεταναστευτικά πουλιά μήνα ανάπαυσης και περισυλλογής δυνάμεων για να ανταπεξέλθουν στο ετήσιο εξαντλητικό τους ταξίδι.
  • Αναιρεί πλήρως τη ρητή δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, κατά την έκδοση της προηγούμενης Ρυθμιστικής, για το 2009-2010, ότι η απόφαση εκείνη δεν αποτελούσε πρόκριμα για το μέλλον.

«Το ρουσφέτι και η παραβίαση της νομιμότητας παγιώνονται ως βασικά στοιχεία των ρυθμίσεων για το κυνήγι, και με τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι διακηρύξεις για διαφάνεια, δημόσιο διάλογο, προστασία του περιβάλλοντος και ισότητα των πολιτών, ισχύουν προφανώς επιλεκτικά. Μόνη ουσιαστική διαφορά από πέρσι, είναι ότι το κράτος θα εισπράττει και ένα μέρος του ποσού που προοριζόταν για τις συνδρομές των κυνηγών προς τις οργανώσεις τους. Το αξίζει, γιατί και το ίδιο φέρεται σαν να ήταν κυνηγετική οργάνωση που λογοδοτεί αποκλειστικά σε κυνηγούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Για περισσότερες πληροφορίες: Έλενα Τρίπατζη 6942 463704 - Oλγα Κήκου 6972 004963 ----Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070

(ακολουθεί η αναλυτική τοποθέτηση της Θεματικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των Ζώων, που λειτουργεί στα πλαίσια των Οικολόγων Πράσινων)

Η πρόσφατη πρόταση απαγόρευσης του κυνηγιού σε ολόκληρο τον Υμηττό έδωσε ελπίδες ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εξετάζει με σοβαρότητα το θέμα του κυνηγιού. Διαπιστώνουμε όμως, με πλήρη απογοήτευση, ότι η βασική θέση του νέου Υπουργείου απέναντι στο κυνήγι, παραμένει αμετάβλητη. Η έκδοση της ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης του κυνηγιού για την περίοδο 2010-2011 επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη σύμπραξη της Πολιτείας και της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας σε βάρος της πανίδας της χώρας μας αλλά και της πλειοψηφίας των πολιτών.

Παρά τη σειρά διαβουλεύσεων με μη κυβερνητικές οργανώσεις που αγωνίζονται για την προστασία του περιβάλλοντος και της πανίδας της χώρας μας, το υπουργείο δεν έλαβε υπόψη τα χρόνια αιτήματά τους για μείωση της κυνηγετικής δραστηριότητας και την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της πανίδας και των βιοτόπων. Αντιθέτως, για άλλη μια φορά, υπέκυψε στις ψηφοθηρικές πιέσεις μιας μειοψηφίας, αγνοώντας πλήρως το 98% των πολιτών που δεν είναι κυνηγοί και υπονομεύοντας το δημοκρατικό τους δικαίωμα να απολαμβάνουν τη φύση χωρίς να την καταστρέφουν.

Σε πρόσφατη επιστολή μας στο υπουργείο, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ είχαμε δηλώσει την αντίθεσή μας στη δραστηριότητα του κυνηγιού και είχαμε προσφέρει την ενεργή συμμετοχή μας και αμέριστη βοήθειά μας προς την Πολιτεία σε κάθε προσπάθειά της που θα αποσκοπούσε στην ουσιαστική προστασία της φύσης από τα καταστρεπτικά αποτελέσματα του κυνηγιού. Συγκεκριμένα είχαμε προτείνει ενέργειες, όπως:

  • την κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την κατάργηση του κυνηγιού με σαφή χρονικό ορίζοντα όπου θα πρέπει να καθορίζονται και οι κανόνες και τα μέσα για συστηματική εποπτεία των περιοχών από τη λαθροθηρία,
  • τη δημιουργία αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού για τον έλεγχο της λαθροθηρίας και την επιτήρηση που πρέπει να ασκείται αποκλειστικά από δημόσια αρχή,
  • τον εκσυγχρονισμό του συστήματος και την τροποποίηση του νόμου και των διαδικασιών ώστε η εκδίκαση των παραβάσεων να είναι σύντομη και αποτελεσματική,
  • την κατάργηση του νόμου 2168/1993 που ορίζει σχετικά με την οπλοφορία για κυνήγι, και απαγόρευση της χρήσης κυνηγετικών όπλων με πολύ αυστηρές ποινές,
  • την προώθηση εναλλακτικών λύσεων για τη μετατροπή της οικονομίας που συνδέεται με το κυνήγι (επιχειρήσεις ειδών κυνηγίου, κλπ) σε δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον, όπως ο οικοτουρισμός, κάμπινγκ, ξεναγήσεις στη φύση, κλπ,
  • την ενίσχυση και προβολή του έργου των περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων.
  • την ενημέρωση των πολιτών και πρωτίστως της νεολαίας για τις αρνητικές επιδράσεις του κυνηγιού στο περιβάλλον, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίησή τους στα δικαιώματα των ζώων και στην προστασία κάθε ζωής.
Η απαράδεκτη έκδοση της ρυθμιστικής απόφασης 2010-2011 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, πανομοιότυπης με τις ρυθμιστικές αποφάσεις προηγούμενων ετών, απαξιώνει πλήρως και με τον πιο προκλητικό τρόπο την πλειοψηφία των πολιτών της χώρας μας και επιβεβαιώνει την πλήρη εξάρτηση και ταύτιση του υπουργείου με τα συμφέροντα των κυνηγετικών οργανώσεων.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ καταγγέλλουν το συνεχιζόμενο “συνταίριασμα” των συμφερόντων κυνηγών και νέου υπουργείου, την παροχή σε αυτούς ρόλου “διαχειριστών της φύσης” και την έλλειψη εναλλακτικών προτάσεων για τη μετατροπή της οικονομίας που σχετίζεται με το κυνήγι, σε δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας με τις ζωοφιλικές οργανώσεις και με άλλους κοινωνικούς φορείς, ώστε να επικρατήσει τουλάχιστον η στοιχειώδης νομιμότητα.

Οι αξίες του πολιτισμού, της δημοκρατίας και του σεβασμού προς τη φύση δεν συνάδουν με «λευκές επιταγές» για θανάτωση αμέτρητων ζώων και για πλήρη διατάραξη της ισορροπίας της φύσης.

ΠΗΓΗ : www.ana-mpa.gr - 11/08/2010


ΥΓ: Αγαπητοί "οικολόγοι" την επόμενη φορά που θα μιλήσετε για ρουσφέτια διαχειριστές και άλλα γνωρίσματα του σιναφιού σας, φροντίστε να κοιταχτείτε στον καθρέπτη και να μετρήσετε τα εκατομμύρια των επιδοτήσεων που λαμβάνετε πρώτα. Ως τότε ...ξύδι τοπ

Αναλυτικά η Ρυθμιστική για το κυνήγι 2010-2011


ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ-ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ


Με γνώμονα την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος παράλληλα με την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας υπογράφηκε η απόφαση για τις «Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2010–2011» από τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνο Μωραΐτη.
Σε ότι αφορά στην έκδοση αδειών θήρας, χωρίς να αυξάνεται η τιμή τους, επιτυγχάνεται η μείωση των συνδρομών υπέρ των κυνηγετικών οργανώσεων, ενώ μεγαλώνουν τα τέλη υπέρ του δημοσίου. Έτσι, διασφαλίζονται περισσότερα από 1 εκ. ευρώ, επιπλέον έσοδα για το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ, χωρίς να αυξηθεί το κόστος της άδειας για τους κυνηγούς. Ακόμη, πέρα από τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο, προωθείται σημαντική οικονομική δραστηριότητα στην ελληνική ύπαιθρο, με την εξασφάλιση ενός μεγάλου αριθμού θέσεων απασχόλησης.
Η άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας στα αυστηρά πλαίσια και τους περιορισμούς που ισχύουν στη χώρα μας είναι σύμφωνη με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα συμπεράσματα των σχετικών μελετών και παράλληλα λαμβάνονται υπόψη οι δράσεις θηροφύλαξης των κυνηγετικών οργανώσεων.

ΥΓ: Στο δεξί μέρος της σελίδας μπορείτε να ψηφίσετε για το πως κρίνετε εσείς τη νέα ρυθμιστική. Ο κυνηγετικός κόσμος κέρδισε, πέτυχε λιγότερα από όσα θα μπορούσε, ή απλώς τα αναμενόμενα;

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Μετρώντας μέρες...


Ακόμα και οι κυνηγοί που δεν ασχολούνται με τα θηράματα που επιτρέπονται κατά την έναρξη, όταν η τελευταία φτάνει, νιώθουν και εκείνοι τη χαρά για την έλευση της νέας κυνηγετικής περιόδου. Πόσο μάλλον οι υπόλοιποι που περιμένουν καρτερικά μέχρι την εικοστή ημέρα του Αυγούστου.

Τολμώ να πω ότι η προσμονή ενός γεγονότος είναι το πιο όμορφο κομμάτι μιας εμπειρίας. Όταν δηλαδή τα πάντα ερμηνεύονται βάσει αυτού που περιμένεις. Μία βροχή του Αυγούστου, μία ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας, χτυπά σε έναν κυνηγό το καμπανάκι ότι «να έρχεται το Φθινόπωρο».

Σε κάποια χωριά με το που θα μπει ο Σεπτέμβρης αρχίζουν να ανάβουν το τζάκι κατά το σούρουπο την ώρα που στις περισσότερες πόλεις αναζητείται δροσιά. Δεν ξέρω εάν είναι η ανάγκη για ζέστη ή αν πρόκειται περί της ευχαρίστησης που σου δίνει η φωτιά που σιγοκαίει.

‘Όπως οι περισσότεροι έτσι και εγώ γεγονότα σαν τα παραπάνω έχω μάθει να τα συνδυάζω με τον επικείμενο χειμώνα. Ίσως να είναι βλακώδες αλλά έτσι έμαθα να κάνω. Μυρίζοντας το χώμα ύστερα από μία θερινή μπόρα, παρατηρώντας τα πρωτοβρόχια και αισθανόμενος κατά το βράδυ λίγη ψύχρα, προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου ότι πλησιάζει ο καιρός.

Το δικό μου μυαλό ταξιδεύει στα μέσα του Σεπτέμβρη. Φαντάζεται τις πλαγιές να αντιλαλούν από το γάβγισμα των ιχνηλατών και να ταράσσονται από το δαιμονισμένο κλαψούρισμα ενός σηκώματος. Θα μπορούσε να συνεχίσει το ταξίδι του ώσπου να ακούσει και την μονοκόμματη τουφεκιά να μεταφέρεται από την ηχώ σε όλες τις απέναντι πλαγιές όμως τα μάτια πέφτουν πάνω στο ηλεκτρονικό ημερολόγιο και διαβάζουν 10 Αυγούστου! Είναι και η ζέστη στα πάνω της σήμερα, ικανή να σε επαναφέρει στην πραγματικότητα του Καλοκαιριού που όλα υπολειτουργούν.

9 και σήμερα για κάποιους, 35 και σήμερα για κάποιους άλλους. Είναι πολλές;

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Ρυθμιστική για το κυνήγι 2010- 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η νέα Ρυθμιστική Απόφαση για το κυνήγι που υπογράφηκε σήμερα, διατηρώντας το πλαίσιο του προηγούμενου έτους αλλά και όλων των αντίστοιχων Αποφάσεων των τελευταίων ετών, έχει ιδιαίτερη σημασία διότι έγινε κάτω από συνθήκες ενός συνεχούς αντικυνηγετικού βομβαρδισμού από τις γνωστές αντικυνηγετικές οργανώσεις, ενώ ταυτόχρονα είχαν γίνει πρόσφατα προσπάθειες μεγάλων περιορισμών της κυνηγετικής δραστηριότητας σε σχέδια Αποφάσεων του ΥΠΕΚΑ, εκτός της Ρυθμιστικής.

Απέναντι σ’ όλες αυτές τις αντικυνηγετικές θέσεις που συχνά περιέχουν στρέβλωση της πραγματικότητας και επικαλούνται ανύπαρκτες καταστάσεις και ανύπαρκτα στοιχεία, η Κ.Σ.Ε. απάντησε με ένα εκτενές και πλήρες επιστημονικό και τεχνικό κείμενο. Το κείμενο αυτό δίνει απάντηση, με επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα στις επιθέσεις αυτές και ταυτόχρονα προσφέρει όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία και ντοκουμέντα, Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χρησιμοποιεί ευρύτατη σχετική διεθνή βιβλιογραφία καθώς και τα αποτελέσματα των Προγραμμάτων που έχει προωθήσει η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, προκειμένου να υπάρξει αδιαμφισβήτητη στήριξη για τη νέα Ρυθμιστική.

Παράλληλα, με την μεγάλη αυτή προσπάθεια της Κ.Σ.Ε. υπήρξε και έγγραφη στήριξη της ανάγκης της απρόσκοπτης συνέχισης της κυνηγετικής δραστηριότητας, στα πλαίσια πάντα της απαραίτητης και αυστηρής προστασίας του περιβάλλοντος, από τεράστιο αριθμό εκπροσώπων της πολιτικής και φορέων της κοινωνίας, τονίζοντας τον ρόλο των κυνηγών τόσο στην παράδοσή μας όσο και στην οικονομική στήριξη, κυρίως της υπαίθρου.

Είναι φανερό ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Θάνος Μωραΐτης κατέληξε στην υπογραφή της συγκεκριμένης Απόφασης αφού έδωσε τη δέουσα σημασία τόσο στην ισχυρή αιτιολόγηση των προτάσεών μας όσο και στις επιταγές της προστασίας του περιβάλλοντος, στα πλαίσια πάντα του εθνικού και διεθνούς νομικού καθεστώτος. Οι 230.000 κυνηγοί – πολίτες αυτής της χώρας εκτιμούν ιδιαίτερα την προσπάθεια αυτή του κ. Υφυπουργού.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι κάθε προσπάθεια περικοπής της κυνηγετικής δραστηριότητας και υποβάθμισης του ρόλου των Κυνηγετικών Οργανώσεων, θα μας βρει πάλι όλους τους κυνηγούς ενωμένους και συσπειρωμένους στην προσπάθειά μας να καταδείξουμε ότι το κυνήγι είναι διαχείριση του περιβάλλοντος και οι κυνηγοί οι πραγματικοί προστάτες της άγριας φύσης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ


Το Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο για τα πουλιά

Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
Αθήνα, 5/8/2010

Προς:- Υπουργό ΠΕΚΑ κα Τ.Μπιρμπίλη

Κοιν:- Πολιτικός κόσμος
- Μέσα μαζικής ενημέρωσης
- Κυνηγετικές οργανώσεις
- Κυνηγ.περιοδικά και ιστοσελίδες
- Επαγγελματίες του κυνηγ.χώρου
- Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα

Θέμα:Το Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο για τα πουλιά

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Πριν από λίγους μήνες εκδόθηκε από την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία το «Κόκκινο Βιβλίο για τα Απειλούμενα Ζώα της Ελλάδος» με επιμέλεια έκδοσης των Α.Λεγάκι και Π.Μαραγκού. Η προσπάθεια αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαικό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης σε ποσοστό το ανώτερο 80% και το υπόλοιπο από Εθνικούς Πόρους και την προλογίζετε εσείς η ίδια, κυρία Υπουργέ, με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια.

Για τη συγγραφή της συγκεκριμένης έκδοσης δεν έγινε οποιαδήποτε έρευνα πεδίου. Το μοναδικό επομένως επιστημονικό υπόβαθρο στο οποίο βασίζεται είναι οι βιβλιογραφικές αναφορές. Αν και στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περίπου 440 είδη πτηνών, οι βιβλιογραφικές αναφορές που υπάρχουν στο Κόκκινο Βιβλίο στη θεματική ενότητα για τα πτηνά ανέρχονται στις 199. Μετά από σχετική ανάγνωσή τους το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς είναι πως από τα 62 είδη που καταχωρήθηκαν σαν απειλούμενα για τα 29 είδη δεν υπάρχει καμία σχετική εξειδικευμένη στην οικολογία τους αναφορά, για 16 είδη υπάρχει μόνο 1 αναφορά και για μόλις 17 υπάρχουν πάνω από μία βιβλιογραφικές αναφορές σχετικές με την οικολογία τους. Γίνεται σαφές πως η επιστημονική τεκμηρίωση προφανώς αντικαταστάθηκε, τουλάχιστον για 29 (δηλαδή σχεδόν τα μισά) απειλούμενα είδη πτηνών, από την προσωπική (αυθαίρετη) εκτίμηση των συντελεστών του κόκκινου βιβλίου.

Αν οι συντελεστές της συγκεκριμένης ενότητας είχαν περιοριστεί σε αναφορές σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή της Ελληνικής ορνιθοπανίδας και σε γενικές πληροφορίες για την οικολογία των πτηνών ανά είδος, θα μπορούσε να πει κανείς πως η σχετική βιβλιογραφία είναι επαρκής. Διαβάζοντας όμως τις απειλές για κάθε είδος χωριστά και τα διαχειριστικά μέτρα που προτείνονται για την αντιμετώπισή τους διαπιστώνουμε ακριβώς το αντίθετο.

Για την πετροπέρδικα, για παράδειγμα, αναφέρεται:
«Ο πληθυσμός της δείχνει σαφή και συνεχή μείωση, το είδος δε είναι εξαιρετικά σπάνιο ή έχει ήδη εξαφανιστεί από αρκετές περιοχές, όπως η Αττική. Δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα για τον πληθυσμό της...».
«Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για την ετήσια κυνηγετική κάρπωση του είδους, λόγω κυρίως των υβριδισμών.»
«Απειλές: Δημοφιλές και παραδοσιακό θήραμα εδώ και αιώνες, τα τελευταία χρόνια δείχνει σαφή πληθυσμιακή κάμψη και συρρίκνωση της φυσικής γεωγραφικής της κατανομής, λόγω της εντατικοποίησης του κυνηγιού της...»
«Πρόσφατα το είδος μετακινήθηκε στο παράρτημα Ι της Οδηγίας για τα άγρια πουλιά (79/409/ΕΟΚ).»
«Μέτρα διαχείρισης που απαιτούνται: Αυστηρός περιορισμός ή και πλήρης απαγόρευση του κυνηγιού στην Ελλάδα...»

Οι συντάκτες του παραπάνω κειμένου παραθέτουν στοιχεία, συμπεράσματα και προτάσεις που βασίζονται σε δύο (2) βιβλιογραφικές αναφορές που σχετίζονται με την Πετροπέρδικα. Η μία από αυτές αφορά σε γενετική ταυτοποίησή της, ενώ η δεύτερη δημοσιεύτηκε το 1988. Είναι προφανές πως από τις συγκεκριμένες αναφορές δεν προκύπτουν πρόσφατα πληθυσμιακά στοιχεία. Με δεδομένο το γεγονός πως οι συγγραφείς της αναφοράς για την Πετροπέρδικα δεν έχουν καταθέσει κάποια πρόσφατη μελέτη που να αποδεικνύει το πληθυσμιακό καθεστώς της πετροπέρδικας, εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα πως η πρόταση για «αυστηρό περιορισμό ή και πλήρη απαγόρευση της θήρας της» συνιστά πρωτοφανή εκτροπή από κάθε έννοια επιστημονικής τεκμηρίωσης και δεοντολογίας και εγείρει έντονα ερωτηματικά για την αξιοπιστία, την επιστημονική επάρκεια και την αμεροληψία τους σχετικά με τη δραστηριότητα της θήρας για το σύνολο των αναφορών τις οποίες έχουν κάνει στη συγκεκριμένη έκδοση.

Συμπληρωματικά αναφέρουμε πως, σε αντίθεση με τα όσα αναφέρουν οι παραπάνω ερευνητές, η πρόσφατη νέα έκδοση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα πτηνά (2009/147), κατατάσσει την Πετροπέρδικα στο Παράρτημα ΙΙ στο οποίο καταχωρούνται μόνο τα είδη των οποίων το πληθυσμιακό καθεστώς κρίνεται επαρκές για να επιτραπεί η θήρα τους. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που διεξάγεται για τέταρτη χρονιά φέτος σε όλα σχεδόν τα βουνά της Ηπείρου από τους επιστημονικούς συνεργάτες της Κυν.Ομοσπονδίας Ηπείρου, οι πληθυσμοί της Πετροπέρδικας παρουσιάζουν μεγάλη σταθερότητα και η μεταβολή του πληθυσμού (αύξηση ή μείωση ανάλογα τη χρονιά) δεν είναι μεγαλύτερη από 15% για κάθε συγκρινόμενη περίοδο.

Η μεροληψία ενάντια στη νόμιμη θήρα φαίνεται επίσης από την παρακάτω αναφορά που βρίσκεται στην εισαγωγή της ενότητας «Πουλιά» του Κόκκινου Βιβλίου: «Το κυνήγι εκτιμάται ότι απειλεί το διαχειμάζοντα πληθυσμό τουλάχιστον δύο ειδών που περιλαμβάνονται μεταξύ των θηρεύσιμων (καπακλής Anas strepera και σαρσέλα A.querquedula), αν και μάλλον απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για τον εντοπισμό των αιτιών της μείωσης των πληθυσμών τους». Για τα συγκεκριμένα δύο είδη δεν υπάρχει καμία βιβλιογραφική αναφορά γεγονός που σημαίνει πως τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που τα αφορούν αποτελούν μία ακόμη προσωπική – αυθαίρετη εκτίμηση του συγγραφέα που τις υπογράφει, ο οποίος μάλιστα είναι και ο επιστημονικός υπεύθυνος της έκδοσης για το κεφάλαιο «Πτηνά».

Για κάποιον που δεν γνωρίζει, αναφέρουμε πως το σύνολο του πληθυσμού της Σαρσέλας διαχειμάζει στην Αφρική και μεταναστεύει στην Ελλάδα την Ανοιξη, μετά τα μέσα Μαρτίου, τουλάχιστον ένα μήνα δηλαδή μετά τη λήξη της περιόδου θήρας της. Δεν τίθεται επομένως ζήτημα απειλής του διαχειμάζοντος πληθυσμού από τη νόμιμη θήρα γιατί δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με νόμιμο κυνηγό στην Ελλάδα το συγκεκριμένο είδος. (Ηλιόπουλος Γ., αδημοσίευτα στοιχεία 6 ετών).

Κάθε αυθαίρετη - μη επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση για απαγόρευση θήρας ως μέτρο «προστασίας» θηρεύσιμων ειδών συνιστά συκοφαντική δυσφήμηση εις βάρος των νόμιμων κυνηγών και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προσέγγιση και τους χειρισμούς που θα πρέπει να επιδεικνύει κάθε θεσμικός φορέας όπως είναι το Υπουργείο ΠΕΚΑ.

Υπάρχει πλήθος ερευνών που σχετίζονται με τη θήρα, τη διαχείριση και την οικολογία των θηρεύσιμων ειδών, που έχουν δημοσιεύσει Έλληνες επιστήμονες πρόσφατα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά ή συνέδρια. Το γεγονός πως ενώ το κύριο μέτρο που προτείνεται για την προστασία των πτηνών είναι διάφοροι περιορισμοί θήρας, δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε αυτές τις έρευνες συμπληρώνει και ενισχύει ακόμη περισσότερο την άποψη πως σε ότι έχει να κάνει με τη θήρα, η έννοια της επιστημονικής τεκμηρίωσης αντικαταστάθηκε από την αρνητική προκατάληψη και τις προσωπικές αντιλήψεις, στη συγκεκριμένη έκδοση.

Οι ανακρίβειες αλλά και η μη επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις για περιορισμούς της θήρας που καταγράφονται στη συγκεκριμένη έκδοση του Κόκκινου Βιβλίου είναι προφανές πως δεν περιορίζονται στα παραπάνω. Με δεδομένο όμως το γεγονός πως έχει ήδη κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση από πλευράς ΥΠΕΚΑ το Σχέδιο Νόμου για τη «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις» κρίναμε σκόπιμο να καταθέσουμε μία πρώτη έκθεση αξιολόγησης σχετικά με τα κενά και τις παραλείψεις που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη έκδοση. Και τούτο διότι οι μελλοντικές επανεκδόσεις του «Κόκκινου Βιβλίου» όπως και κάθε άλλη αντίστοιχη προσπάθεια είναι βέβαιο πως θα χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο στο οποίο οι Έλληνες κυνηγοί αλλά και οι Έλληνες πολίτες γενικότερα θα καταθέτουν ετησίως σημαντικά κονδύλια με σκοπό την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος η οποία προϋποθέτει επαρκή και αδιαμφισβήτητη επιστημονική τεκμηρίωση πριν από τη λήψη διαχειριστικών μέτρων, ιδίως όταν αυτά πρόκειται να περιορίσουν (και μάλιστα χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη) τις δραστηριότητές τους.

Η ουσιαστική έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης σε έκδοση αυτού του επιπέδου αναδεικνύει μεταξύ άλλων και το μείζον ζήτημα της συμμετοχής των οικολογικών ΜΚΟ στην υπό ίδρυση «Στρατηγική επιτροπή Περιβαλλοντικής Πολιτικής» που θα κατευθύνει τις δράσεις που θα χρηματοδοτούνται από το «Πράσινο Ταμείο» στην οποία το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο προβλέπει τη συμμετοχή τριών εκπροσώπων «Περιβαλλοντικών ΜΚΟ Εθνικής Εμβέλειας» και για την οποία θα επανέλθουμε με αναλυτική επιστολή.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε πως μέχρι να υπάρξει ξανά η δυνατότητα η Ελλάδα να καταβάλει τα σημαντικά κονδύλια που απαιτούνται για διαρκή συστηματική καταγραφή των ειδών της Ελληνικής χλωρίδας και πανίδας καθώς και των ενδιαιτημάτων τους, κάθε ανάλογη προσπάθεια στο βαθμό που δε βασίζεται σε επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση περιορίζεται εκ των πραγμάτων σε «υλικό ενημερωτικού χαρακτήρα» και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει «επιστημονικά άρτιο εργαλείο για την προστασία του ελληνικού βιολογικού πλούτου!» το οποίο «Μας δείχνει όμως και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, τα μέτρα που οφείλουμε να λάβουμε, τις πολιτικές που πρέπει να αναθεωρήσουμε και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση που μας λείπει για την ολοκληρωμένη προστασία των ειδών και των οικοσυστημάτων τους» όπως άκρως λανθασμένα αναφέρετε, κυρία Υπουργέ, στον πρόλογο της συγκεκριμένης έκδοσης.

Ελπίζουμε, στην επόμενη έκδοση του Κόκκινου Βιβλίου να απαλειφθούν οι ανακρίβειες και οι προσωπικές εμπάθειες των συγγραφέων για το Κυνήγι, έτσι ώστε το Κόκκινο Βιβλίο να αποτελέσει ένα επιστημονικό εγχειρίδιο που θα φανεί πραγματικά χρήσιμο για την προστασία της Ελληνικής φύσης και βιοποικιλότητας.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
- Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=518
- Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/147/ΕΚ
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ...PDF

Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,
O Πρόεδρος


Δημήτρης Χριστοδουλάκης
Ω Ρ Ι Ω Ν  - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝΟ Γ.Γραμματέας


Νίκος Παπαϊωά

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Από Μάρτη Καλοκαίρι...


... Και από Αύγουστο Χειμώνα!

Καλό μήνα σε όλους!
Έφτασε λοιπόν και ο Αύγουστος. Ο μήνας με τον οποίο αποχαιρετάμε το καλοκαίρι, το μέσο του οποίου (ο Δεκαπενταύγουστος) σηματοδοτεί για την ύπαιθρο την κορύφωση του καλοκαιριού με τον κόσμο να επισκέπτεται τις ιδιαίτερες πατρίδες του, τα χωριά να σφίζουν από ζωή και φωνές μικρών παιδιών αλλά και την έναρξη των προετοιμασιών για τον επερχόμενο χειμώνα με κύρια δραστηριότητα την εξασφάλιση ξυλείας για τη θέρμανση των σπιτιών και όχι μόνο.

Για εμάς τους κυνηγούς ο Αύγουστος είναι ο μήνας που ξεκινά το κυνήγι. Τουλάχιστον ως τώρα έτσι το ξέραμε, ελπίζω οι απίθανοι που διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας και συγκεκριμένα του περιβάλλοντος να μην προβούν σε άλλη μία επίδειξη "οικολογικής" ευαισθησίας με τη βοήθεια των επαγγελματιών του είδους (βλέπε οικολόγοι) και έτσι η νέα ρυθμιστική να μην αλλάξει κάτι ως προς τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης.

Όπως και οι στρατιώτες, έτσι πολλοί κυνηγοί από σήμερα μετράνε αντίστροφα για την έναρξη. 18 και σήμερα με πληροφορεί ο μετρητής στα δεξιά της σελίδας... Τα όπλα καθαρίζονται και λαδώνονται, ο εγκέφαλος γεννά όνειρα και προσδοκίες για τη φετινή σεζόν και ταξιδεύει προσπαθώντας να διαμορφώσει το ιδανικό κυνηγετικό σκηνικό που όλοι μας ονειρευόμαστε να ζήσουμε. Από κοντά και οι σύντροφοί μας σε αυτό το ταξίδι, τα σκυλιά. Δε μπορεί, προφανώς και εκείνα θα διαισθάνονται ότι ο καιρός πλησιάζει!

Καλό μήνα λοιπόν και ... καλό χειμώνα να'χουμε!