Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

"Στις Δρακολίμνες πλένεσαι στη Φλέγκα που ανεβαίνεις..."


Ο τίτλος είναι από στίχο τραγουδιού του συγκροτήματος Μανιταρόκ. Αναφερόμαστε στις Δρακόλιμνες της Πίνδου. Περιοχή με απίστευτες ομορφιές σε υψόμετρο περί τα 2000 μέτρα.
Ο τουρισμός για την πλειοψηφία των Ελλήνων περιορίζεται στα νησιά και τη θάλασσα, πράγμα ως ένα βαθμό λογικό μιας και τέτοια μέρη δεν υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Εξάλλου η ομορφιά ενός τοπίου δεν αποκλείει αυτή κάποιου άλλου. Αν παρ'όλα αυτά νιώθετε την αισθητική και την αξιοπρέπεια σας να πνίγεται στο βασίλειο των: mouzaka, tzatziki, syrtaki, taverna, rooms to let, rent a car κλπ, προτείνω να δοκιμάσετε τον λεγόμενο εναλλακτικό τουρισμό. Σίγουρα δεν θα βρείτε ευκαιρίες για νέο ρεκόρ στην κατανάλωση αλκοόλ και την εναλλαγή ερωτικών συντρόφων. Εκεί είναι άλλες οι χαρές των διακοπών, κυρίως πνευματικής φύσεως.

Οι πληροφορίες για τις λίμνες βρίσκoνται στο www.zagoroxoria.gr :


Δρακόλιμνη Τύμφης

Η μία δρακόλιμνη βρίσκεται στην Τύμφη, σε υψόμετρο 2050m, ΒΔ της κορυφής Πλόσκος (2377m), ΒΑ της κορυφής Αστράκας (2436m), Ν της μονής Στομίου από την οποία απέχει 3,5 ώρες και ΔΒΔ της κορυφής Γκαμήλας (2497m) η οποία είναι και η υψηλότερη κορυφή της Τύμφης. Αποτελεί πολυσύχναστο ορειβατικό προορισμό και είναι γνωστή για τους αλπικούς Τρίτωνες (δράκους) που φιλοξενεί στα νερά της. Η λίμνη απέχει 1 ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας και 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια.

Δρακολιμνη Σμόλικα

Η δεύτερη δρακόλιμνη βρίσκεται στην δυτική κλιτύ του Σμόλικα του δεύτερου σε ύψος βουνού της Ελλάδας. Ο Σμόλικας εκτείνεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Τύμφης, με όριο το φαράγγι του Αώου. Κατοικείται επίσης από αλπικούς Τρίτωνες.


Οι περιοχές που βρίσκονται οι Δρακόλιμνες αποτελούν σημαντικούς βοσκότοπους όπου τα καλοκαίρια στήνουν τις στάνες τους οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι. Οι φιλόξενοι αυτοί εξερευνητές του βουνού είναι ιδιαίτερα προσιτοί και διαθέτουν ακόμη και τις καλύβες τους στους επισκέπτες των περιοχών τους που επιθυμούν να γνωρίσουν τον ποιμενικό βίο και να γευτούν τα αγνά προϊόντα της κτηνοτροφίας.

Οι πηγές και τα τρεχούμενα νερά είναι άφθονα για να ξεδιψούν οι πεζοπόροι. Τα αγριοκάτσικα, τα μεγάλα αρπακτικά πτηνά και πολλά μικρότερα θηλαστικά, συνθέτουν την εικόνα της πανίδας της περιοχής.
Τα πολλά χιόνια που καλύπτουν τις παραπάνω περιοχές δεν επιτρέπουν συνήθως την πρόσβαση κατά το χειμώνα, ενώ οι καλύτερες εποχές για αυτό είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο.
Η επιστήμη τις θεωρεί ως απομεινάρια παγετώνων ενώ η παράδοση ως κατοικίες δράκων που τσακώνονται μεταξύ τους, πετώντας ο καθένας βράχους εναντίον του αντιπάλου του στο απέναντι βουνό.

Οι Δρακόλιμνες είναι οι εξής:
1)Δρακόλιμνη της Γκαμήλα,

2)Δρακόλιμνη του Σμόλικα,

3)Αλπική λίμνη Γκίστοβα του Γράμμου,

4)Αλπικές λίμνες Φλέγκες στο Μαυροβούνι,

5)Αλπική λίμνη Βερλίγκα στο Περιστέρι.

ΥΓ: Ελπίζω η έναρξη του κυνηγιού να μας βρει να μιλάμε κυρίως γιαυτό και να μην πληρώσουμε εμείς τις "οικολογικές" ανησυχίες της Υπουργού.

3 σχόλια:

achilleas είπε...

Μόνο έκει δεν έχουμε πάει ακόμα (που λέει ο λόγος), να δώ πότε θα αξιωθούμε...Ωραίες φωτογραφίες

stavRos είπε...

... Το καλοκαίρι δεν προσφερεται μονο για metallica φιλε μου!

Ανώνυμος είπε...

ζηλευω!