Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Η απίστευτη ιστορία του Μάρκος Παντόχα


Πρόκειται περί αρκετά γνωστής ιστορίας την οποία βρήκα εδώ. Πραγματικά εντυπωσιακό!




Το 1965 μέλη της Εθνοφρουράς της Ισπανίας έκαναν μια απίστευτη ανακάλυψη στα βουνά της «Σιέρα Μορένα». Ένας νεαρός ζούσε σε ημιάγρια κατάσταση μαζί με τις κατσίκες του αλλά και λύκους. Ζούσε σε μια σπηλιά ενώ είχε φτιάξει και μια πρόχειρη καλύβα. Ήταν μαυρισμένος με τραχύ δέρμα, κυκλοφορούσε με γυμνά πόδια και τον ακολουθούσαν λύκοι. Μιλούσε ελάχιστα και γρύλιζε όπως οι... φίλοι του. Αποδείχθηκε ότι ήταν ο 19χρονος, Μάρκος Ροδρίγκεθ Παντόχα. Σε ηλικία επτά ετών η οικογένεια του τον είχε πουλήσει σε έναν βοσκό για να φιλά το κοπάδι. Ήταν μια συνηθισμένη συνδιαλλαγή εκείνη την περίοδο στην Ισπανία. Ο βοσκός τον έστειλε στα βουνά με 300 κατσίκες αλλά λίγους μήνες μετά πέθανε. Έτσι ο Μάρκος έμεινε μόνος του στα βουνά και βρήκε τον τρόπο να επιβιώσει. Όλα αυτά τα χρόνια η επαφή του με ανθρώπους ήταν ελάχιστη (μια με δύο φορές τον χρόνο). Έτσι δημιούργησε μια περίεργη σχέση με τους λύκους που τον εμπιστεύονταν και τους εμπιστευόταν.

Ο Ισπανός σκηνοθέτης και δημοσιογράφος, Χεράλδο Ολιβάρες μετά από αναζήτηση περίπου δέκα μηνών κατάφερε να βρει τον Παντόχα. Στα 63 του πλέον το άγριο παιδί της Σιέρα Μορένα ζει σε ένα χωριό κοντά στη Μάλαγα. Ο Ολιβάρες τον βρήκε και μίλησε μαζί του. Ο Μάρκος δεν έχει αλλάξει τις συνήθειες του. Πάει ακόμα στο δάσος και κάποια βράδια προτιμά να κοιμάται σε μια σπηλιά. Μιλώντας για τη σχέση του με τους λύκους θυμάται: «Μια μέρα άκουσα έναν θόρυβο πίσω από κάποιους βράχους. Πλησίασα και ήταν λυκάκια. Πήγα να τους δώσω φαγητό αλλά ήρθε η μητέρα τους και μου έδωσε μια δαγκωνιά. Μετά από κάποιες μέρες ήμουν στην σπηλιά και η λύκαινα εμφανίστηκε. Νόμιζα πως θα μου επιτεθεί αλλά αυτή μου άφησε ένα κομμάτι κρέας. Ήταν αυτή μου με προσέγγισε. Στο τέλος με εμπιστεύτηκαν. Τους έδινα φαγητό και έπαιζα με τα λυκάκια και σιγά σιγα έγινα ο αρχηγός της αγέλης. Κυνηγούσαμε ελάφια μαζί. Άρχισα να ζω όπως αυτοί».

Ο Παντόχα θυμήθηκε και όταν η εθνοφρουρά τον συνέλαβε: «Με έπιασαν και με έστειλαν στη Μαδρίτη. Ζούσα με καλόγριες και όταν με βάφτισαν με έστειλαν αμέσως στο στρατό. Μετά μου είπαν να φύγω και να πάω να βρω δουλειά στη Μαγιόρκα. Το έκανα. Πολλοί μου φέρθηκαν άσχημα και με έκαναν να νιώσω ότι δεν είχα θέση στον κόσμο». Ο Ολιβάρες τον πήγε πίσω στα βουνά της «Σιέρα Μορένα» για να γυρίσει ένα φιλμ. Μαζί του έφερε πέντε λύκους οι οποίοι αφού μύρισαν τον Παντόχα άρχισαν να παίζουν μαζί του. Ο ιδιοκτήτης τους είπε πως ποτέ δεν τους είχε δει να φέρονται έτσι. Ποτέ δεν είχαν πλησιάσει τόσο άνθρωπο.

Μετά από τόσα χρόνια από την επιστροφή του στον πολιτισμό ο Παντόχα δεν είναι ακόμα σίγουρος πως η ζωή του είναι καλύτερη από αυτή που άφησε στα βουνά της «Σιέρα Μορένα». «Μερικές φορές οι λύκοι αποδεικνύονται καλύτερη συντροφιά από τους ανθρώπους» είπε στον Ολιβάρες. Το Φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει η ταινία του Ισπανού σκηνοθέτη, «Entrelobos» με θέμα τη ζωή του Παντόχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: