Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Συστήματα εντοπισμού σκύλων.

Όσοι κυνηγούν με ιχνηλάτες, έχουν να αντιμετωπίσουν την αγωνία του να βρουν τα σκυλιά τους μετά το κυνήγι μιας και ως γνωστόν τα σκυλιά απομακρύνονται σε αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων από τον κυνηγό. Ένας ικανός ιχνηλάτης αποτελεί περιουσία για έναν κυνηγό, κάτι που γίνεται αντιληπτό αν κοιτάξει κανείς τις τιμές που φτάνει η αξία ενός καλού σκύλου.

Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι να μη γυρίσει ο σκύλος στο τέλος του κυνηγιού. Από το να πάρει ζαρκάδια και να αλλάξει νομό, μέχρι να τον κλέψουν ή να τον φάνε λύκοι. Η τεχνολογία προχωρά και δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από το κυνήγι μιας και ο χώρος αυτός αποδεικνύεται ότι εξασφαλίζει καλή πελατεία στις εταιρίες που αποφασίζουν να επενδύσουν.

Έτσι λοιπόν στη ζωή μας έχουν μπει τα συστήματα εντοπισμού που σίγουρα δεν αναλαμβάνουν να σου επιστρέψουν τον σκύλο, έχεις όμως μία εικόνα για το που βρίσκεται, σε τι απόσταση, προς τα που πηγαίνει και με ποια ταχύτητα.

Στην αρχή, είχαμε το σύστημα εντοπισμού με ραδιοκύματα. Το μηχάνημα που είχαμε, λάμβανε σήμα από το κολάρο του σκύλου και μας ενημέρωνε πόσο μακριά βρίσκεται. Ο μηχανισμός αυτός είχε όμως βασικά μειονεκτήματα. Πρώτον για να "πιάσει" σήμα από τον σκύλο έπρεπε να τον κατευθύνεις τυχαία στον ορίζοντα ώστε να βρεις που είναι ο σκύλος. Επιπλέον η εμβέλειά του ήταν μικρή και αν μιλάμε για κυνήγι σε ορεινό όγκο με πολλά εμπόδια μεταξύ κυνηγού και σκύλου, τότε η εμβέλεια του είναι αστεία. Η αξιοπιστία του επίσης ήταν αμφισβητήσιμη ειδικά ως προς τις πληροφορίες για την απόσταση.

Η τεχνολογία με τον καιρό όμως προχώρησε και τώρα έχουμε τα συστήματα εντοπισμού με gps.

Ατό που χρησιμοποιώ εγώ, δουλεύει ως εξής:
Tο κολάρο του σκύλου λαμβάνει από τους δορυφόρους τις συντεταγμένες με τη θέση του και όταν αυτό ζητηθεί τις αποστέλλει με sms στην οθόνη του κυνηγού (φανταστείτε σαν τα gps που έχουμε στα αυτοκίνητα). Ο μηχανισμός του κυνηγού, έχει προγραμματιστεί ώστε να εμφανίζει τη θέση του κυνηγού και αυτή του σκύλου, υπολογίζοντας την απόσταση, την ταχύτητα και την κατεύθυνση. Όλα αυτά πάνω σε χάρτη. Χρησιμοποιεί google maps που αν το ρυθμίσεις να εμφανίζει την εικόνα από δορυφόρο, στην οθόνη φαίνεται το μέρος που βρίσκεσαι όπως ακριβώς είναι (πηγαίνετε στο www.maps.google.com και επιλέξτε δορυφόρος. Θα καταλάβετε για τι ακρίβεια μιλάμε). Κάθε κολάρο και ο μηχανισμός διαθέτουν κάρτα sim με ξεχωριστό αριθμό ώστε να στέλνονται τα μηνύματα.

Πλεονεκτήματα σε σχέση με τον παλιό μηχανισμό είναι η απεριόριστη εμβέλεια, η απόλυτη ακρίβεια, η ταχύτητα και ευκολία στη χρήση. Το κόστος επίσης δεν είναι να το υπολογίζει κανείς, καθώς αν χρησιμοποιείς το ίδιο πακέτο τηλεφωνίας για όλα τα κολάρα και την οθόνη,τα μηνύματα κοστίζουν κάτι υποδιαιρέσεις του ευρώ. Ανάλογα το πόσα σκυλιά έχεις, πάνω-κάτω με 20 ευρώ βγάζεις μία σεζόν.

Μειονέκτημα σε σχέση με τα ραδιοκύματα είναι η απαραίτητη ύπαρξη δικτύου κινητής τηλεφωνίας ώστε να επικοινωνούν τα κολάρα με την οθόνη. Εμπειρικά όμως θα πω ότι λειτουργεί μιας και τα σκυλιά κινούνται συνεχώς και έτσι όλο και κάπου θα βρουν σήμα (η εντολή για αποστολή συντεταγμένων φτάνει ακόμα και αν τη στιγμή της αποστολής το κολάρο είναι εκτός δικτύου, όπως τα κινητά τηλέφωνα).

Προ καιρού είχα επικοινωνήσει με έναν Αμερικάνο που κατασκεύαζε τέτοια συστήματα αλλά μου διευκρίνισε ότι ήταν κάτι ΣΑΝ gps και με περιορισμένη εμβέλεια. Προσοχή λοιπόν στις αγορές σας να προσέχετε τις λεπτομέρειες για το πως ακριβώς λειτουργεί. Τη λύση τη βρήκα στην εγχώρια αγορά και μία απλή έρευνα αρκεί για να βρει κανείς το κατάλληλο εργαλείο.

Η τιμή του δεν είναι αμελητέα αλλά τολμώ να πω ότι είναι ένα έξοδο που αξίζει να καταβάλλει κανείς καθώς κάνει τη ζωή του κυνηγού απείρως πιο εύκολη. Ειδικά αν μιλάμε για παρέα, το κόστος διαιρείται.

3 σχόλια:

IxNiLaTiS είπε...

Έμ, έκανες το καλό, κάντο τουλάχιστον ολόκληρο! :))
Πες μας ποιό ακριβώς χρησιμοποιείς. Δώσε κανένα λίνκ μπας και σωθούμε. 5 σκυλιά έχω χάσει μέχρι σήμερα... έλεος πιά.

stavRos είπε...

Χαχα, είπα να μην το γράψω για να μη θεωρηθεί διαφήμιση. Αλλά εφόσον το ζητάς... εγώ έχω το εργαλείο που θα βρεις εδώ:

http://www.roussoscollars.gr/proionta/433.html

Είμαι ικανοποιημένος με αυτό και θεωρώ ότι αξίζει τα χρήματά του.

IxNiLaTiS είπε...

Ευχαριστώ ;)
καλή Χρονιά και καλά κυνήγια.