Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Βάλλια Κάλντα...


Το κομμάτι που διασχίζει τον Εθνικό δρυμό της Πίνδου (τη Βάλλια Κάλντα), όπως είναι γνωστή από την ονομασία που της έδωσαν οι ντόπιοι και που σημαίνει ζεστή κοιλάδα είναι από τα πιο ωραία και συνδυάζεται με εκδρομή στο Μέτσοβο και τη γύρω περιοχή της ορεινής Ηπείρου με τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια και την πλούσια βλάστηση.

Πάρα πολλά καλοσημαδεμένα μονοπάτια (βλ. χάρτη), περιμένουν του διαβάτες να χαρούν ένα φυσικό περιβάλλον που προστατεύεται από τις διαφόρων τύπων "αναπτύξεις", γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τις οδηγίες της δασικής υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την περιοχή. (Υπάρχουν μεγάλες πινακίδες με οδηγίες στην κάθε είσοδο του δρόμου)

Το Ε6 στη περιοχή που αναφερόμαστε ξεκινάει από το Μέτσοβο προς το χωριό Μηλιά, πάνω σε δρόμο και από τη Μηλιά πάλι από δρόμο αλλά εδώ δασικό χωματόδρομο έως την περιοχή Σαλιατούρα. Έως εκεί μπορούμε να φθάσουμε και με αυτοκίνητο, αλλά από κει και πέρα απαγορεύεται μιας και από κει ξεκινάει ο δρόμος. Από το σημείο αυτό και μετά κατηφορίζουμε μέσα στη Βάλλια Κάλντα πάνω στο δασικό δρόμο έως τη συμβολή των τριών ποταμών στο μέσον περίπου της διαδρομής.

Όλη η γύρω περιοχή όπως και ο δρόμος είναι κατάφυτη από δάση πανύψηλων πεύκων και από οξιές ως επί το πλείστον αλλά και από μια μεγάλη ποικιλία χλωρίδας ειδικά μέσα στο δρυμό. Ακόμα η Βάλλια Κάλντα είναι καταφύγιο για μεγάλα θηλαστικά όπως αρκούδες, λύκους και αγριοκάτσικα και άπειρα είδη πουλιών από γύπες και αετούς έως κούκους δρυοκολάπτες και σπίνους.

Το να αφεθείς στη περιπέτεια ενός πολύωρου ποδαρόδρομου μέσα σε ένα περιβάλλον σαν αυτό της Βάλλια Κάλντα είναι ίσως ένα από τα δώρα της ζωής. Είναι μια προσωπική "γλυκιά περιπέτεια" για τον καθένα που θα πάρει την απόφαση να "κουραστεί". Το Ε6 είναι πάντα η αφορμή για να χαρεί κάποιος-α τη φύση, αλλά στη περίπτωση της Βάλλια Κάλντα με το που φθάνεις, καταλαβαίνεις ότι περιττεύουν οι αφορμές και τα προσχήματα. Πάρα πολλά καλοσημαδεμένα μονοπάτια (βλ. χάρτη), περιμένουν του διαβάτες να χαρούν ένα φυσικό περιβάλλον που προστατεύεται από τις διαφόρων τύπων "αναπτύξεις", γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τις οδηγίες της δασικής υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την περιοχή. (Υπάρχουν μεγάλες πινακίδες με οδηγίες στην κάθε είσοδο του δρόμου).

Ο χάρτης που σας επισυνάπτουμε θα σας βοηθήσει να επιλέξετε πορεία μέσα στην κοιλάδα. Η μεγαλύτερη σε μήκος διάσχιση είναι πάνω από 6 ώρες συνεχούς πορείας από καλά μονοπάτια αλλά και μέσα από το Αρκουδόρεμα, όπου μπορείτε ακόμα και να κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα νερά που κατεβαίνουν με ορμή από τις κορυφές όλο το καλοκαίρι.

Οι γύρω από την κοιλάδα κορυφές είναι σε ύψος πάνω από 2.000 μέτρα και τον Ιούνιο πολλές χρονιές τα χιόνια δεν έχουν ακόμα λιώσει. Κάτω από την κορυφή Φλέγγα υπάρχουν δυο μικρές λίμνες. Αξίζει να φθάσετε ως εκεί είτε μέσα από τη Βάλλια Κάλντα είτε πιο εύκολα από το καταφύγιο που βρίσκεται εκτός δρόμου αλλά πιο κοντά στην κορυφή Φλέγγα.

Εάν όλα αυτά που σας περιγράψαμε πάρα πολύ σύντομα σας φαίνονται πολύ κουραστικά και δύσκολα για τις δυνατότητες σας, η γύρω από τη Βάλλια Κάλντα περιοχή προσφέρει υπέροχα τοπία για περιήγηση με το αυτοκίνητο από καλούς δασικούς δρόμους που ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους και με την πανέμορφη τεχνητή λίμνη του Αώου.

Σας προτείνουμε να ακολουθήσετε το δρόμο από τη Λίμνη προς το χωριό Φλαμπουράρι και από εκεί στη Βωβούσα, όλη η διαδρομή είναι μέσα στα δάση των μαυροπεύκων της Πίνδου και στις οξιές. Στη Βωβούσα αξίζει να κάτσετε για ξεκούραση κάποιες ώρες. Ένα πανέμορφο χωριό χτισμένο στις όχθες του Αώου, το πρώτο μετά τη λίμνη από τα πολλά που βρίσκει το ποτάμι στην πορεία του προς Βορρά. Πανύψηλες καρυδιές στην όχθη και μικρά μαγαζάκια θα σας φιλοξενήσουν τις ώρες της ζέστης. Οι δύο πλευρές του χωριού ενώνονται από ένα πανέμορφο πέτρινο γεφύρι, ένα από τα πολλά πανέμορφα κτίσματα των μαστόρων της Ηπείρου που το μεράκι της δουλειάς τους γεφύρωσε τα ποτάμια της Πίνδου τους προηγούμενους αιώνες με τέτοια χάρη όση και του τόπου τους. Αν απογευματάκι ξεκινήσετε από τη Βωβούσα προς το Περιβόλι θα φθάσετε μετά από μισή ώρα με το αυτοκίνητο από καλό χωματόδρομο στην περιοχή Σταυρός. Άλλο ένα ορεινό λιβάδι της περιοχής όπου τα κοπάδια κατεβαίνουν από τις γύρω πλαγιές στις στάνες για το άρμεγμα. Η θέα από την περιοχή είναι υπέροχη. Συνεχίζοντας θα φθάσετε στο χωριό Περιβόλι, από κει ο δρόμος συνεχίζει όπως και το Ε6, προς τα χωριά Αβδέλλα και Σμίξη έως τη Σαμαρίνα. Τα καταλύματα στην περιοχή είναι άφθονα. Μια διήμερη διαμονή στην περιοχή είναι βέβαια λίγη για να γευτεί κάποιος όλη αυτή την ομορφιά της Πίνδου, αλλά αν ξεφύγετε από τις μεγάλες οδικές αρτηρίες, όπου όλοι τρέχουν για να πάνε γρήγορα "ποιος ξέρει πού;", θα βρείτε σίγουρα ήσυχες γωνιές της φύσης που πάντα φιλόξενη σε ξεκουράζει και σε αναζωογονεί.

πηγή: http://www.ektos.gr/article_detail.asp?view=article&node_serial=001001&node_id=83&article_id=1351

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραιο το σαιτ σας παιδια. Ειαμι και γω κυνηγος και σας βρηκα! Παω για μπεκασα και λαγο. Δεν εχω ερθει ποτε στη βαλια καλντα και θα ηθελα γιατι εχω ακουσει πολλα για εκει. Εχει και εδω στον μωρια ωραια μεροι παντως και για κυνηγι και για βολτα. Να ρθειτε.

achilleas είπε...

να΄σαι καλα αδερφε... καλως ηρθες. ειμαι σιγουρος οτι θα' ναι καλα, αλλα που δεν ειναι αρκει να βγαινουμε για κυνηγι με τα σκυλια μας...ετσι δεν ειναι? τα λεμε