Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Άνευ όρων η οικοδόμηση στις περιοχές Natura


Άγγελος Ανδρέου

Σε άτακτη υποχώρηση προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης (9/3) η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία ενέδωσε στις πιέσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντας την δυνατότητα οικοδόμησης στις προστατευόμενες περιοχές Natura, χωρίς περιορισμούς.Έκανε πίσω η Μπιρμπίλη για τις περιοχές Natura
Αρχικά η Τίνα Μπιρμπίλη είχε διαμηνύσει με το εν λόγω άρθρο πως απαγορεύεται η οποιαδήποτε δόμηση κτηρίων με έκταση 10 στρεμμάτων, πράγμα που προκάλεσε το μένος σύσσωμων των βουλευτών, οι οποίοι την είχαν κατηγορήσει για την "εμμονή" της στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η υπουργός, μετά από τη θύελλα αυτή και προφανώς με πιέσεις και από την ίδια την κυβέρνηση έκανε πίσω μειώνοντας την έκταση σε 4 στρέμματα, με οικόπεδα που έχουν μετεγγραφεί νόμιμα μέχρι την 1η Μαρτίου 2011.

Ούτε αυτή η τροποποίηση όμως δεν άρεσε στους βουλευτές οι οποίοι κατηγόρησαν την υπουργό για νομικές ασάφειες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης έκανε λόγο για "νομοτεχνικές διατάξεις με ατέλειες, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερη ζημιά και να ρίξουν τη ζυγαριά υπέρ της ανάπτυξης σε βάρος του περιβάλλοντος".

"Οι νομικές ασάφειες εμπεριέχουν τον κίνδυνο, να ερμηνευτούν υπό προϋποθέσεις οι διατάξεις κατά το δοκούν", σημείωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αθανασία Μερεντίτη.

Η άποψη περί περαιτέρω αποσαφηνίσεων εκφράστηκε και από βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Κιλτίδης.

Έτσι λοιπόν την Τετάρτη (9/3) η υπουργός προχώρησε σε "βελτιωτική" αλλαγή, η οποία απλώς περιελάμβανε την απάλειψη των όρων οικοδόμησης ως προς τα 4 στρέμματα.

Επίσης προβλέπεται ότι άρτια και οικοδομήσιμα είναι τα οικόπεδα 10 στρεμμάτων που έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστους δρόμους τα 25 μέτρα και τα 45 μέτρα πρόσοψη στους υπόλοιπους εθνικούς ή επαρχιακούς, δημοτικούς ή άλλους δρόμους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να χτίζει σε οικόπεδο που βρίσκεται κοντά σε προστατευόμενη περιοχή, άρα η προστασία του περιβάλλοντος μόλις έγινε "σύντομο ανέκδοτο" για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: